Εκπλήρωση των παιδικών ονείρων στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε: 7/26/21 | 26 Ιουλίου, 2021

Όταν ήμουν νεότερος, ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Ήμουν στην Ιντιάνα Τζόουνς, στον αρχαίο κόσμο και σε όλους αυτούς τους μύθους και τους θρύλους που υποτίθεται ότι βασίζονται στην “ιστορία”. Η γιαγιά μου αγάπησε αυτά τα πράγματα και έστρεψε και σε μένα μια αγάπη για αυτό. Θα μπορούσε ο βασιλιάς Άρθουρ να είναι πραγματικός; Ο Ιησούς είχε μια κόρη; Έχουν ελέγξει οι αλλοδαποί τη Γη; Ήταν πραγματική η Ατλαντίδα; οι οποίοι γνώριζαν?!

Αλλά, για τον βαριεστές μου, προαστιακούς εαυτού μου, ονειρευόμουν ότι, ίσως ως πραγματική ζωή Ιντιάνα Τζόουνς, θα έμαθα.

Ήμουν ιδιαίτερα γοητευμένος από τους μινωά, ένας πολιτισμός που άνθισε από το 3000 έως το 1100 π.Χ. στο νησί της Κρήτης, κορυφώνοντας από το 1600 έως το 1400 π.Χ. Ήταν μια ισχυρή κοινωνία, με τρεχούμενο νερό και τουαλέτες και υδραγωγεία πολύ πριν από τους Ρωμαίους. Οι μύθοι του Μινίου, του Μινώταυρου και του Δαιδάλου; Αυτό είναι όλο από τους μινωά. Συχνά θεωρούνται συχνά ότι είναι μία από τις πιθανές καταβολές του μύθου της Ατλαντίδας.

Πέρα από τους μινωά, ήξερα λίγα πράγματα από την Κρήτη πέρα ​​από αυτό που είχα συλλέξει από άρθρα και γενική κοινή γνώση. Ήξερα ότι έκανε το δικό του στυλ κρασιού, πολύ ελαιόλαδο, ήταν δημοφιλές για τις παραλίες του και, φυσικά, όλα τα ιστορικά ερείπια. Αλλά δεν μπορούσα πραγματικά να σας πω πολύ περισσότερο από αυτό και, ακόμη και εκείνα τα πράγματα που γνώριζα μόνο με τους πιο αόριστες όρους.

Ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες, έκανα τον 14χρονο εαυτό μου ευχαριστημένο και βγήκε πόδι στην Κρήτη.

Η Κρήτη είναι τεράστια, μετράει 3.219 τετραγωνικά μίλια και είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα. Με περίπου εκατό παραλίες, δεκάδες επίσημες πεζοπορίες, μισή ντουζίνα μεγάλες πόλεις και τόνους ερειπίων, απαιτεί σημαντικό χρόνο για να εξερευνήσετε σωστά.

Δυστυχώς, είχα μόνο εννέα ημέρες. Σε ένα τόσο μεγάλο μέρος και με τόσο λίγο χρόνο, ήμουν μόνο σε θέση να χαράξω τις πιο επιφανειακές επιφάνειες.

Αλλά αυτό είναι το ταξίδι και κάποιος χρόνος είναι καλύτερος από κανένα.

Αυτό το ταξίδι, πέρασα δύο ημέρες στο Heraklion, ένα στο Ierapetra, δύο στο Plakias, ένα στο Rethymno και τρεις στην Chania. Ήταν μια “επισημάνσεις περιοδεία” του νησιού.

Ακόμη και με τόσο λίγο χρόνο, η Κρήτη έμεινε στην εικόνα που είχα δημιουργήσει στο μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τίποτα λιγότερο απίστευτο.

Πρώτον, είναι τόσο μεγάλο που είναι εύκολο να ξεφύγουμε από τα πλήθη. Έξω από μερικές δημοφιλείς παραλίες και ναούς, υπάρχουν μέρη που μπορεί κανείς να αισθανθεί σαν να είσαι ο μόνος παραθεριστής στο νησί.

Δεύτερον, οι παραλίες είναι θεαματικές. Και είναι εκπληκτικά ποικίλα για ένα μέρος με ένα μόνο κλίμα. Ήταν μια σειρά: από λευκή έως κίτρινη έως ροζ άμμο, από βραχώδη έως ομαλά, και όλα ενδιάμεσα. Κάποιος έχει ακόμη και φοίνικες (κάτι που είναι ασυνήθιστο εδώ). Όποια και αν είναι η παραλία που μπορείτε να φτιάξετε στο μυαλό σας, είναι στην Κρήτη. Και, με σχεδόν εκατό από αυτούς, δεν είστε ποτέ μακριά από ένα.

Ως κάποιος που αγαπά το μούσκεμα στον ήλιο, πολλοί από τους χρόνους μου δαπανήθηκαν σε αυτές τις παραλίες, μακριά από τα πλήθη, ακούγοντας τα κύματα σιγά -σιγά την ακτή. Το νερό ήταν ένα καθαρό, γαλάζιο μπλε που φαινόταν πολύ περισσότερο σαν τους τροπικούς από τη Μεσόγειο, και ένα βαθύ μπλε μωρό επιπλέον. Χτύπησα έξι παραλίες, με τους Elafonessi, Chrissi και Balos να είναι τα αγαπημένα μου. Ποτέ δεν ήξερα ότι η Κρήτη ήταν ένα τόσο υπέροχο μέρος για διακοπές στην παραλία!

Τρίτον, το τοπίο αυξάνεται και πέφτει συνεχώς: τα βουνά και οι λόφοι διακεκομμένα με ελαιόδεντρα και στη συνέχεια βυθίζονται σε φαράγγια που αποτελούνται από μερικά από τα δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας του νησιού. Είναι επίσης ένα ξηρό κλίμα, ειδικά στα ανατολικά. Windswept το καλοκαίρι, αισθάνεται ξεθωριασμένο, όπως και η γη πόνους για μια σταγόνα νερού. Αλλά στη συνέχεια κατευθύνετε δυτικά και εσωτερικά, και βρίσκετε πράσινες λόφους, αγροκτήματα και οπωρώνες ελιάς και θαυμάζετε πόσο γρήγορα αλλάζει το τοπίο.

Οι πόλεις της Κρήτης, που χρονολογούνται από χιλιάδες χρόνια, στρίβουν και στρέφονται όπως θα περιμένατε από μέρη που χτίστηκαν σε ερείπια προηγούμενων εκδόσεων του εαυτού τους. Μου άρεσε πολύ να ξοδεύω ώρες να εξερευνήσω όλες τις γωνιές και τις κροτίδες κάθε πόλης, προσπαθώντας να καταλάβω ποιο δρομάκι συνδέεται με το οποίο. Θα σκεφτόσαστε ότι πηγαίνετε με έναν τρόπο, μόνο για να καταλήξετε λανθασμένα σε ένα δρόμο που γύρισε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Βρήκα Rethymno και Chania ιδιαίτερα διασκεδαστικό για να χαθεί μέσα.

Και το φαγητό; Ας μιλήσουμε για το Cretan Food. Σε αυτό το μεγάλο και εύφορο νησί, οι αιώνες επέτρεψαν στους κατοίκους να καλλιεργήσουν μια ειδική κουζίνα και το δικό τους στυλ τυριών και κρασιών. Είναι μια πολύ εποχιακή διατροφή, που αποτελείται από χόρτα, φρούτα, ψάρια, μικρή πρωτεΐνη, όσπρια, κριθάρι και άφθονο ελαιόλαδο. Θα δειπνήσετε σε πολλά ψάρια, αρνί, χοιρινό κρέας και ακόμη και ένα τοπικό escargot μαγειρεμένο σε λάδι και θυμάρι.

Πιθανώς ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το Dakos, ένα ψωμί ολικής αλέσεως που θα βρείτε παντού, σαν ένα bruschetta. Συχνά εξυπηρετείται από μόνη της, αλλά όταν αγοράζεται ως ορεκτικό, κυρίως είναι γεμάτο με ένα πουρέ ντομάτας και τυρί (είτε φέτα είτε mizithra, που είναι τυρί ορού γάλακτος).

Εάν είστε σαν εμένα, ο πιο γρήγορος τρόπος προς την καρδιά σας είναι μέσα από το στομάχι σας. Το τραγανό dakos, η γλυκύτητα του τοπικού τυριού, η γεύση των ψαριών στη σχάρα και η ποικιλομορφία του λευκού κρασιού – η Κρήτη είχε μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που είχα όλη μου την ώρα στην Ελλάδα.

Αλλά η ιστορία ήταν αυτό που έκανεζωντανεύει για μένα. Πέρασα ώρες εξερευνώντας κάθε μουσείο που θα μπορούσα να βρω. Το αρχαιολογικό μουσείο στο Heraklion φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από μινωτικά αντικείμενα (κυρίως από τον Κνωσό). Χάσαμε στην εξέταση των αρχαίων νομισμάτων, των αντικειμένων, των τοιχογραφιών και των αγαλμάτων. (Γεγονός διασκέδασης: Η πρώτη γραπτή γλώσσα των μινωτών, γραμμική Α, δεν έχει μεταφραστεί. Το δεύτερο, γραμμικό Β, είναι η πρώτη γραπτή έκδοση του Ελληνικού!)

Και υπήρχε το αρχαίο παλάτι του Κνωσού. Δεν βρήκα τον Μινώταυρο. Αλλά βρήκα έναν οδηγό για να μου δείξει και πέρασα δύο ώρες εξερευνώντας κάθε περιοχή που ήταν ανοιχτή στο κοινό. (Δυστυχώς, πολλά δωμάτια και περιοχές είναι κλειστά λόγω του Covid). Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του παλατιού ανακατασκευάζεται (και ίσως και ανακριβώς), ήταν δροσερό και εξίσου εκπληκτικό για να είναι πραγματικά εκεί. Ξέρετε ότι το συναίσθημα που παίρνετε όταν έχετε ονειρευτεί ένα μέρος για τόσο πολύ καιρό και τότε είστε τελικά εκεί; Αυτή η αίσθηση της ευδαιμονίας και η καθαρή ευτυχία ήταν πώς αισθάνθηκα επίσης.

Όλα τα μέρη έχουν ειδική ενέργεια. Οι άνθρωποι, η ιστορία, το περιβάλλον, τα τρόφιμα, ο ρυθμός της ζωής – όλα συναντώνται σαν όργανα σε μια ορχήστρα για να κάνουν την ειδική συμφωνία του προορισμού. Συχνά σας vibe με αυτή τη μουσική, συχνά δεν το κάνετε.

Η ενέργεια της Κρήτης ήταν κάτι που έχω απολύσει απολύτως. Και είμαι ευγνώμων ότι, ανεξάρτητα από το αν επιστρέφω εκεί, αφού το κτίνω στο μυαλό μου για πάνω από 25 χρόνια, έζησε όλες αυτές τις φαντασιώσεις παιδικής ηλικίας.

Κλείστε το ταξίδι σας στην Κρήτη: Ιδέες και κόλπα υλικοτεχνικής υποστήριξης
Κλείστε την πτήση σας
Χρησιμοποιήστε το Skyscanner ή το Momondo για να βρείτε μια φτηνή πτήση. Είναι οι δύο αγαπημένες μου μηχανές αναζήτησης, επειδή αναζητούν ιστότοπους και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ώστε να γνωρίζετε πάντα ότι καμία πέτρα δεν αφήνεται. Ξεκινήστε με το Skyscanner πρώτα, αν και επειδή έχουν τη μεγαλύτερη εμβέλεια!

Κλείστε το κατάλυμα σας
Μπορείτε να κλείσετε το ξενώνα σας με το Hostelworld καθώς έχουν το μεγαλύτερο απόθεμα και τις καλύτερες προσφορές. Εάν θέλετε να μείνετε κάπου εκτός από έναν ξενώνα, χρησιμοποιήστε το Booking.com καθώς επιστρέφουν σταθερά τα λιγότερο δαπανηρά ποσοστά για τους ξενώνες και τα φθηνά ξενοδοχεία.

Μην ξεχνάτε την ασφάλιση ταξιδιού
Η ταξιδιωτική ασφάλιση θα σας εξασφαλίσει ενάντια στην ασθένεια, τον τραυματισμό, την κλοπή και τις ακυρώσεις. Είναι λεπτομερής προστασία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ποτέ δεν πηγαίνω σε ένα ταξίδι χωρίς αυτό, όπως έπρεπε να το χρησιμοποιήσω πολλές φορές στο παρελθόν. Οι αγαπημένες μου εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία και αξία είναι:

Πτέρυγα ασφαλείας (για όλους κάτω από 70)

Ασφαλίστε το ταξίδι μου (για όσους άνω των 70)

Medjet (για πρόσθετη κάλυψη επαναπατρισμού)

Ψάχνετε για τις καλύτερες εταιρείες για να εξοικονομήσετε χρήματα;
Ελέγξτε τη σελίδα πόρων μου για τις καλύτερες εταιρείες που θα χρησιμοποιήσετε όταν ταξιδεύετε. Παραθέτω όλα αυτά που χρησιμοποιώ για να εξοικονομήσω χρήματα όταν είμαι στο δρόμο. Θα σας εξοικονομήσουν χρήματα όταν ταξιδεύετε επίσης.

Θέλετε πολύ περισσότερες πληροφορίες για την Ελλάδα;
Να είστε βέβαιος να επισκεφθείτε τον ισχυρό οδηγό προορισμού μας για την Ελλάδα για ακόμη και περισσότερες συμβουλές σχεδιασμού!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

10 καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Folegandros της Ελλάδας [με τις προτεινόμενες εκδρομές]10 καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Folegandros της Ελλάδας [με τις προτεινόμενες εκδρομές]

Σκοπεύετε να ταξιδέψετε σύντομα στο Folegandros της Ελλάδας; Διαβάστε τις συμβουλές μας παρακάτω για τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Folegandros με προτεινόμενες περιηγήσεις! Φωτογραφία από το Navin75 CC

10 καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Coimbra της Πορτογαλίας [με τις προτεινόμενες εκδρομές]10 καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Coimbra της Πορτογαλίας [με τις προτεινόμενες εκδρομές]

Σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Coimbra της Πορτογαλίας σύντομα; Διαβάστε τις συμβουλές μας παρακάτω για τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Coimbra με προτεινόμενες περιηγήσεις! Φωτογραφία από τον Leandro Neumann