Hai Fatto Tredici – Γιατί 13 δεν είναι κακή τύχη στην Ιταλία

σκάλες, ρωγμές στο πεζοδρόμιο και ομπρέλες σε εσωτερικούς χώρους – είναι όλοι άτυχοι και με καλό λόγο. Αλλά γιατί είναι 13 ο τυχερός αριθμός στην Ιταλία; Και γιατί οι Ιταλοί ασχολούνται με 17;

Ένα από τα – αν όχι τα πιο κρίσιμα πράγματα για το ταξίδι είναι το πώς ανοίγει τα μάτια σας και διευρύνει το μυαλό σας. Η εμπειρία άλλων πολιτισμών δεν είναι μόνο τόσο κρίσιμη αλλά και πραγματικά συναρπαστική.

Και λίγα πράγματα απεικονίζουν την πολιτιστική διαφορά καλύτερα από την δεισιδαιμονία.

Ορισμένες από τις δεισιδαιμονίες που γνωρίζουμε προέρχονται από κατανοητή προέλευση. Φυσικά είναι κακή τύχη να περπατάτε κάτω από μια σκάλα. Κάτι θα μπορούσε να σας πέσει πολύ.

Αλλά τι γίνεται με τις πιο δύσκολες πεποιθήσεις-όπως είναι κακή τύχη για μια μαύρη γάτα να διασχίσει το μονοπάτι σας; Στην πραγματικότητα, αυτή είναι καλή τύχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για τις δεισιδαιμονίες.

Για κάποιο λόγο, οι αριθμοί παίζουν ένα σημαντικό ρολό σε δεισιδαιμονία.

Στην Κίνα, τέσσερα είναι περίφημα κακή τύχη, επειδή είναι ένα ομοιόφωνο της λέξης για το θάνατο.

Σε πολλή δυτική κουλτούρα, 13 είναι ο άτυχος αριθμός. Πιθανώς να προέρχεται από το τελευταίο δείπνο όπου ο Ιησούς και οι 13 Αποστόλοι συγκεντρώθηκαν πριν από τη σταύρωση, ή ίσως έναν παλιό νορβηγικό μύθο των θεών.

Αλλά όχι στην Ιταλία.

13 – άτυχος για μερικούς … αλλά όχι Ιταλοί

Πριν ο Ιούδας Ισκαριώτης κατέστρεψε τα πάντα και έκανε το 13 το άτυχο, οι Ρωμαίοι είχαν 17 να συνδεθούν ως κακοί.

Στους ρωμαϊκούς αριθμούς, το XVII γίνεται εύκολα ένα αναγράμματος του Vixi, το οποίο στα Λατινικά μεταφράζεται ως «έχω ζήσει» ή «έζησα».

Αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής επιτάφιος στις ιταλικές τάφους, γι ‘αυτό το 17 παραμένει ως ο τυπικός άτυχος αριθμός εκεί.

Όσον αφορά τη σχέση των Ιταλών με 13, το 1946, το σύστημα στοιχημάτων ποδοσφαίρου Totocalcio (που σημαίνει περίπου το «ποδοσφαιριστή» στα αγγλικά) ξεκίνησε στην Ιταλία. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσατε να στοιχηματίσετε σε 12 παιχνίδια, αλλά λόγω της δημοτικότητάς του, ο αριθμός των παιχνιδιών που ενισχύθηκε σε 13 το 1950.

Από εκείνο το σημείο, η έκφραση Ho Fatto Tredici – «Έκανα 13» – μπήκα στην λαϊκή γλώσσα και εξακολουθεί να είναι μια θριαμβευτική φωνή για να ακουστεί στην Ιταλία σήμερα.

Γενικά δείχνει «αυτό ήταν τυχερό» – «χτύπησα το τζάκποτ».

Ακόμη και μετά την ποδοσφαιρική περίοδο 2003-2004, όταν άλλα συνδικάτα με μεγαλύτερα τζάκποτ αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν το σύστημά τους και να αυξήσουν το πρόγραμμα σε 14 παιχνίδια, παραμένει η έκφραση.

Φυσικά, το 13 έχει επίσης γίνει γνωστό ως κακή τύχη στην Ιταλία, όπως με μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά χάρη στο ποδόσφαιρο, τα τυχερά παιχνίδια και τους Ρωμαίους, ο άτυχος αριθμός παίρνει λίγο περιθώριο για μια φορά.

Διασκεδαστικά γεγονότα περίπου 13

– Παραδοσιακά, τα ξενοδοχεία, τα διαμέρισμα ή τα μπλοκ condo και ακόμη και τα κτίρια γραφείων δεν διαθέτουν 13ο όροφο.

-Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να μην έχουν μια σειρά 13 στα αεροπλάνα τους και ορισμένοι κατασκευαστές πλοίων παραλείπουν το 13ο κατάστρωμα στις κρουαζιέρες τους.

– Η λέξη «triskaidekaphobia» είναι η ανησυχία του 13.

– Πολλές φιγούρες από την ιστορία υπέστη Triskaidekaphobia: Ναπολέων, Franklin Delano Roosevelt, Herbert Hoover, Mark Twain για να αναφέρουμε λίγα.

– Γενικά υπήρχαν 13 βήματα που οδηγούσαν στο Gallows όταν οι δημόσιες εκτελέσεις με κρέμονται ήταν κοινά.

Μας αρέσει να μιλάμε για εκπληκτική Ιταλία. Ελέγξτε μερικές από τις άλλες ιταλικές ιστορίες μας εδώ.

Καρτογραφίες από τη λίμνη Λουγκάνο και 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε εκεί 10 πόλεις να μην χάσετε στην εκδρομή Pugliadiy Pompeii – πώς να αξιοποιήσετε το καλύτερο από την Πομπηία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Royal Caribbean Ovation of the Seas: Κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνωRoyal Caribbean Ovation of the Seas: Κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνω

Μόλις μια μέρα μετά την τελική κρουαζιέρα, το έχασα ήδη. Ξύπνησα στο υπνοδωμάτιό μου κινείται σαν να με άρεσε να κοιμηθώ ξανά. Νόμιζα ότι ήμουν ακόμα σε κρουαζιέρα, αλλά όχι.

Το καφενείο ειλικρίνειας, Batanes: όπου η ειλικρίνεια εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πολιτικήΤο καφενείο ειλικρίνειας, Batanes: όπου η ειλικρίνεια εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πολιτική

που προέρχεται από τη Μανίλα, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να μην βρεθεί τουλάχιστον ένας φρουρός ασφαλείας σε μια μέρα, βρήκα τον δήμο της Ιβάνα ισχυρής αναζωογόνησης. Ένα καφενείο αποδεικνύει ότι

Επισκέπτοντας τον Klamath Falls, το Όρεγκον με τους νέουςΕπισκέπτοντας τον Klamath Falls, το Όρεγκον με τους νέους

έναν παράδεισο του υπαίθριου εραστή, δεν υπάρχει έλλειψη τρόπων για να βγείτε και να εξερευνήσετε την τεράστια φυσική ομορφιά του South Central Oregon – από το Birding μέχρι τη βαρκάδα,